Teknologia

Miksi oma matkapuhelin on edelleen yksi kätevimmistä laitteista matkailijoille vuonna 2021

Posted by Nemi Jaxx

Tuskin mikään laite symboloi viime vuosien teknistä kehitystä yhtä osuvasti, kuin matkapuhelin. Olemme tulleet pitkän matkan 1990-luvulta, jolloin Nokian ja Ericssonin GSM-puhelimet taistelivat kännykkämarkkinoiden herruudesta. Matkapuhelin teki ensin ihmisten tavoitettavuudesta paljon helpompaa: enää ei tarvinnut olla lankapuhelimen ääressä, vaan soiton saattoi ottaa vastaan missä sitten sattuikaan olemaan. Tekniikan kehittymisen johdosta kännykät ovat kuitenkin nykyään paljon muutakin, kuin vain yhteydenpitovälineitä.

Mobile, Smart Phone, Samsung Galaxy, Phone, Technology

Vauhdikas kehitys muuttaa tavan käyttää puhelinta

GSM-puhelimet oikeastaan aloittivat trendin, joka jatkuu edelleen – tosin tekniikka on aivan eri planeetalta. Tekniikan kehittymisen ansiosta nykyisestä älypuhelimesta on tullut uskollinen kumppani, joka seuraa omistajaansa moneen paikkaan niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Puhelimen avulla on mahdollista katsoa elokuvia ja sarjoja, kuunnella musiikkia sekä pelata pelejä. Kyseessä on siis täydellinen viihdepaketti, tai tarkemmin sanottuna mukana kulkeva pieni tietokone. Älypuhelimesta on tullut loistava apuvälinen myös matkailijoille, suuntautuipa matka sitten aurinkorannoille tai rahapeliystävien suosikkikaupunkeihin. Tällaisten leikkipaikkojen valikoima on nykyään niin suuri, että pelaajien kannattaa ehdottomasti tehdä tutkimusta ennen kuin lähtevät kierrokselle. Alkujaan matkapuhelin auttoi pitämään yhteyttä ystäviin tai perheisiin matkatessa maailmalla – jotkut saattavat muistaa TV:stä tutun matkaoppaan Folke Westin mainitsevan ohjelmassaan, miten kolmitaajuuspuhelimella pystyi soittamaan puheluja kaukomailta. Tämä oli vuosituhannen vaihteessa ja tekniikka sekä puhelimet ovat edenneet siitä suurin harppauksin. Älypuhelimet ovat edelleenkin erittäin tärkeä matkakumppani matkailijalle ja tässä artikkelissa käymme läpi syitä sille, miksi näin on.

Puhelin auttaa matkan suunnittelussa

Nykyaikaisesta älypuhelimesta on hyötyä itse asiassa jo ennen matkaan lähtöä, sillä sen avulla on mahdollista suunnitella tulevaa matkaa. Saatavilla on eri appeja eli applikaatioita/sovelluksia, joiden avulla on mahdollista saada selville, mitkä ovat edullisimmat lennot, hotellit tai matkapaketit. Näiden appien avulla on helppoa säästää aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse käyttää aikaa vertailemalla eri vaihtoehtoja itse internetissä. Mikäli joutuu jostain syystä vaihtamaan hotellia tai paluulentoa matkakohteessa, kännykkä on kätevä uuden huoneen varaamiseen tai lennon ostamiseen.

Kamera kulkee mukana

Monet matkaajat muistavat varmasti ajan, jolloin kuljettiin nähtävyydestä nähtävyyteen filmikamera kaulalla roikkuen. Matkan jälkeen filmirulla vietiin kehitettäväksi valokuvausliikkeeseen. Mikäli taas halusi tallentaa matkansa videolle, oli otettava mukaan iso tai isohko videokamera. Nämä eivät alkuvaiheessa luultavasti olleet kovin edullisia, joten kynnys niiden käyttämiseen lieni iso. Kameralla varustettujen kännyköiden tulo markkinoille merkitsi muutosta tähän. Toki ensimmäiset kuvat ja videot, joita kännyköillä otettiin, olivat nykystandardien mukaan melkoista pikselimössöä, mutta suunta oli selvä. Hiljalleen puhelimissa olevat kamerat parantuivat ja parantuivat ja nykyään niillä saa todella laadukkaita valokuvia ja videoita. Mikä parasta nykymatkaajan kannalta, kuvat ja videot voi jakaa kätevästi sosiaaliseen mediaan heti niiden ottamisen jälkeen, eikä niitä ole tarpeen viedä valokuvaliikkeeseen kehitettäväksi. Kännykän etuna on myös se, että sen avulla on mahdollista editoida valokuvia, ilman että niitä siirtää tietokoneelle erikseen editoitavaksi.

Määränpään matkaoppaat kätevästi sähköisessä muodossa

Älykännykällä on mahdollista myös hyödyntää sähköisessä muodossa olevia matkaoppaita. Tätä voi tietysti hyödyntää jo ennen matkaa, mutta siitä on varmasti apua myös paikan päällä itse matkakohteessa. Olemme tulleet pitkän matkan siitä, kun matkakohteessa kierrettiin paksu paperinen matkaopas kädessä kohteesta toiseen.

Kännykästä apua vieraaseen kieleen

Älykännykästä on paljon apua myös kielen suhteen. Mikäli haluaa panostaa kunnolla, voi ennen matkaa ladata applikaation, jonka avulla opetella yksinkertaisia matkailuun liittyviä ilmaisuja kohdemaan kielellä. Esimerkiksi Duolingossa on aiheeseen liittyviä harjoituksia. Toinen vaihtoehto on hyödyntää älypuhelinta tulkkaamisessa. Näiden avulla on mahdollista murtaa kielimuuri ja saada itsensä ymmärretyksi ilman sanakirjaa!

Matkan aikatauluttaminen

Kukapa ei olisi tuskastunut aikataulujen pettäessä lomamatkalla. Joskus aikataulut pettävät ilman omaa syytä, esimerkiksi lennon tai junan myöhästymisen vuoksi. Asiaan voi kuitenkin pyrkiä vaikuttamaan hyödyntämällä applikaatiota, jonka avulla on mahdollista suunnitella loman ohjelma. Applikaatio laskee ja antaa aika-arvion suunnitellusta ohjelmasta ja tämä avulla on hieman helpompi selvitä suunnitelluista kohteista aikataulujen puitteissa.

Pysyt perillä uutisista kännykän avulla

Puhelimeen on saatavilla monia eri uutistoimistojen sovelluksia, jotka pitävät sinut ajan tasalla maailman tapahtumista myös lomasi aikana. Mikäli ei halua ladata ylimääräisiä applikaatioita koneelle, onnistuu uutisvirran seuraaminen toki myös kännykässä olevan nettiselaimen avulla. Yhtä kaikki, edes lomalla ei jää uutispimentoon, jos niin haluaa. Mikäli matkaaja haluaa rentoutua lomalla ilman maailman tapahtumien seuraamista, voi applikaation ilmoitukset laittaa pois ja jättää uutissivustot vierailematta.

Sinulla kulkee navigaattori mukana

Mikäli vuokraat auton matkakohteessa ja lähdet ajelemaan paikallisia teitä, on älykännykästä apua myös tässä. Aikaisemmin oli turvauduttava navigaattoreihin, mutta nykyään myös kännykkä toimii hyvänä navigaattorina, jonka avulla on mahdollista suunnistaa vierailla teillä. Mikäli sattuu ajamaan harhaan ajomatkalla, ei tarvitse muuta kuin kuunnella ajo-ohjeet kännykän karttaohjelmasta ja löytää takaisin oikealle reitille. Ajamisen lisäksi karttaohjelmaa voi hyödyntää myös kävelymatkoilla kaupungilla, kun suuntaa nähtävyydeltä toiselle.

Tarkista säätiedot netin avulla

Monet muistavat varmasti ajan, jolloin säätiedot saatiin televisiosta tai päivän sanomalehdestä. Älykännykät ovat muuttaneet myös tämän: nyt säätiedot on mahdollista saada eri sääsovelluksista. Mikä parasta, sääennuste on erittäin tarkka, eräskin sovellus tarjoaa ennustetta tuntien tarkkuudella. Netin avulla on mahdollista tarkastaa myös säätutka, jonka avulla on kätevä suunnitella loman seuraavia liikkeitä ja päättää kuljetusmuodosta – kukapa haluaisi kävellä ympäri kaupunkia sateessa!

Puhut puhelimessa ja lähetät viestejä

Luonnollisesti älypuhelimen tärkein tai vähintään tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu edelleenkin luonnollisesti mahdollisuus soittaa puheluita. Älykännykän avulla voi soittaa kotimaahan jääneille sukulaisille tai kavereille. Muita yhteydenpitomuotoja ovat pikaviestinsovellukset, joiden avulla matkaaja voi lähettää kuvia ja videoita eri sukulaisille joko henkilökohtaisesti tai luotuun ryhmään. Yhteydenpito ei ole koskaan ollut yhtä helppoa ja kätevää!

Related Post